Hur dukar jag med besticken?
Vilket bestick lägger jag ytterst, den lilla eller den stora gaffeln/kniven?
Ibland står jag där själv och tittar på besticken när jag dukar och glömmer hur det ska vara.
Men först lite bakgrund till vår tids matbestick,
Kniven är den som är äldst av de bestick vi använder idag och redan under medeltiden (i Sverige) så var det gott bordsskick att hålla kniven i höger hand och äta med vänsterhandens fingrar. Först under 1500-talet började man äta med gaffel.
Gafflarna ansågs då vara djävulens redskap, som på den tiden bara hade en tvådelad spets. Först på 1600-talet kom gaffeln med tredelad spets som vi har än idag, nu börjar även besticken (slutet av 1600-talet) tillverkas i samma serie och man kan nu få en hel uppsättning med samma utformning.
Vid 1800-talets slut kunde man till o med duka med tolv olika bestick per kuvert. (gulp!!)
Så, idag när vi dukar till en normal trerättersmiddag så har vi ju två knivar, två gafflar samt en dessertsked vid vår tallrik (Ju fler bestick desto knivigare att ta rätt) ytterst lägger vi alltså den mindre gaffeln som är till förrätten då du alltid börjar med det yttersta besticket.
Tack för mig
Got something to say?